Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Przetwory

Kategoria: Inne
przetwory 2
przetwory 1
przetwory 3
Przetwory przyrządzone latem pozwolą cieszyć się smakiem owoców skąpanych w letnim słońcu w długie zimowe wieczory. Kompoty, dżemy, marmolady i owoce suszone to podstawowe sposoby przechowywania owoców.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
przetwory

Czy wiesz że?

przetwory
  • Przed przygotowaniem przetworów słoiki należy wysterylizować.
  • W krajach Bilskiego Wschodu bardzo popularne są marynowane cytryny.
  • Marmolada wywodzi się ze starożytnej Gracji i była początkowo przyrządzana z owoców pigwy gotowanych w miodzie.
  • Uznanym ukraińskim przysmakiem są kiszone jabłka.

Pochodzenie

Historia przechowywania żywności sięga początków ludzkości – owoce gotowano w miodzie, a warzywa i mięso konserwowano solą. Z biegiem czasu odkryto pasteryzację, a wraz z nią bogactwo weków, które można sporządzić.

Przepisy

Wiśnie w syropiełatwyok. 60 minut
Konfitura malinowałatwyok. 75 minut
Dżem brzoskwiniowy z waniliąłatwyok. 180 minut
Kompot gruszkowyłatwyok. 70 minut