Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kuchnia międzynarodowa

Kategoria: Inne
warzywa grillowane 1
warzywa grillowane 2
warzywa grillowane 3
Każde państwo, region, a czasem nawet mała miejscowość specjalizuje się w określonych potrawach, spotykanych tylko na danym terenie i nigdzie indziej. Są jednak potrawy, które osiągnęły status dań uniwersalnych i międzynarodowych, znanych w każdym niemal zakątku naszego globu.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Początkowo lody miały formę zwykłego śniegu. Aby nadać im smak, posypywano je cukrem, polewano miodem, czy sokami owocowymi. Spożywanie lodów zapoczątkowali Chińczycy, natomiast do Europy dotarły dzięki podróżnikowi Marco Polo. Lody najbardziej zbliżone konsystencją do wytwarzanych obecnie, zaczęły być produkowane na przełomie XV i XVI wieku we Włoszech.
  • W XIX wieku, neapolitański kucharz przyrządził na cześć królowej Margherity Savoy, pizzę margheritę, której podstawowymi składnikami był ser mozzarella, sos pomidorowy oraz bazylia. Kolory składników miały symbolizować włoską flagę. Historia pizzy jednak jest znacznie dłuższa, bo sięga jeszcze starożytności. Pierwsze wzmianki o użyciu nazwy „pizza” pojawiły się w średniowieczu - wówczas była to potrawa ubogich.
  • Początkowo chleb serwowany był jako dodatek do mięs, zup, ale także jako zagęszczacz do dań. W XVIII wieku, czwarty hrabia Sandwich, John Montagu, którego uznaje się za ojca słynnych sandwiczy, bazując na wszelkich podpatrzonych sposobach konsumowania dań z wykorzystaniem chleba, wpadł na pomysł stworzenia szybkiej przekąski, którą można zabrać ze sobą, łatwo skonsumować bez użycia sztućców, a dodatkowo zaspokoić nią głód.

Pochodzenie

Każde z tych charakterystycznych dań ma swoje korzenie w określonych kuchniach świata np.: sushi w japońskiej, pizza we włoskiej, ale wariacje na ich temat inspirowane są także kuchnią lokalną kraju, w jakim się pojawiają oraz smakami, do jakich przywykli jego mieszkańcy.

Przepisy

Pizza margheritaśredni120 minut
Kanapka Reuben z pastramiłatwy15 minut
Lody śmietankoweśredni30 minut
Klasyczny hamburgerśredni90 minut