Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Ciecierzyca

Kategoria: Roślina strączkowa
dynia 1
dynia 2
dynia 3
Ciecierzyca, cieciorka czy inaczej groch włoski to podstawa kuchni arabskiej. W Europie największą popularnością cieszy się na południu. Jest podstawą wielu różnorodnych dań, nie tylko wegetariańskich.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna 365 kcal
Białko 19 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 61 g
Błonnik 17 g

Czy wiesz że?

  • Ciecierzyca jest ważnym składnikiem w kuchni arabskiej oraz indyjskiej.
  • Z cieciorki wytwarza się również bezglutenową mąkę.
  • Ciecierzyca zyskuje na popularności, szczególnie wśród wegetarian, ze względu na dużą ilość białka i żelaza.

Pochodzenie

Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była już 6500 r. p.n.e.

Przepisy

Curry z ciecierzycąśredni90 minut + namaczanie
Hummusśredni20 minut + namaczanie
Gulasz z ciecierzycąśredni90 minut + namaczanie
Falafel średni40 minut + namaczanie