Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Wołowina

Kategoria: Mięso i Wędliny
Wołowina 1
Wołowina 2
Wołowina 3
Wołowina to jedno z najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych mięs. Ceniona na całym świecie ze względu na swoje walory smakowe. Amerykanie jedzą ją w postaci burgerów i steków, jedzą ją również na Bliskim Wschodzie w postaci potrawek przyrządzanych z rodzynkami i cynamonem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 250 kcal
Białko 26 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
wolowina

Czy wiesz że?

  • Największymi producentami bydła na świcie są Brazylia, Australia i Indie.
  • Najdroższa na świecie jest wołowina kobe, pozyskiwana z rasy krów hodowanych w Japonii. Jej cena może sięgać nawet 800 dolarów za kilogram.
  • Statystyczny Polak zjada rocznie 1,5 kg wołowiny rocznie. Średnia w Unii Europejskiej to 15 kg wołowiny na osobę rocznie.

Pochodzenie

Krowy zaczęto hodować około 6000 lat p.n.e. w środkowej Azji.

Przepisy

Cheeseburgeryśredniok. 45 minut
Wołowina po burgundzkuśredniok. 90 minut
Stek wołowyłatwyok. 40 minut
Tatar wołowyłatwyok. 15 minut