Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Sushi

Kategoria: Ryby i owoce morza
sushi 1
sushi 2
sushi 3
Sushi to podstawowe danie kuchni japońskiej. Jest go ponad 100 gatunków. Samo jest delikatne w smaku. Dopiero chrzan japoński (wasabi) i sos sojowy pozwalają na wydobycie pełni aromatu.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
wielkanoc_dodatek

Czy wiesz że?

sushi
  • Pomiędzy porcjami sushi powinno się jeść kawałki marynowanego imbiru dla oczyszczenia kubków smakowych.
  • Podstawowymi przyprawami do sushi są: wasabi (chrzan japoński) oraz sos sojowy.
  • Wasabi w porównaniu do polskiego chrzany jest dużo ostrzejszy.
  • Napojem najczęściej podawanym do sushi jest zielona herbata.

Pochodzenie

Pierwsze wzmianki o sushi pojawiają się w pismach z II wieku n.e. znalezionych na terenie dzisiejszych Chin. Sushi jakie znamy dzisiaj powstało dopiero w XIX w.

Przepisy

Nigiri z tuńczykiemśredniok. 60 minut
California Rollstrudnyok. 60 minut
Sashimi z dorszałatwyok. 15 minut
Maki z łososiem i awokadośredniok. 60 minut