Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Naleśniki

Kategoria: Ciasto
nalesniki 1
nalesniki 2
nalesniki 3
Najczęściej naleśniki podawane są na słodko, ale równie dobrze smakują z wytrawnym farszem. Smażone już nie tylko z mąki pszennej, ale i gryczanej. Naleśniki oferują całe bogactwo rodzajów i smaków.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
nalesniki

Czy wiesz że?

nalesniki
  • Sajgonki to rodzaj naleśników przyrządzonych z mąki ryżowej i nadzianych warzywami.
  • Angielskim odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika obchodzony w przeddzień środy popielcowej.
  • Typowe amerykańskie naleśniki zawierają substancje spulchniające, przez co przypominają bardziej nasze racuchy czy bliny.
  • W Europie naleśniki są daniem obiadowym lub deserem, w USA podaje się je na śniadanie.

Pochodzenie

Dokładnie nie wiadomo kiedy i gdzie wynaleziono naleśniki.

Przepisy

Naleśniki ze szpinakiem i fetąłatwyok. 30 minut
Amerykańskie naleśniki z sosem klonowymłatwyok. 30 minut
Naleśniki z czerwonym kawioremłatwyok. 30 minut
Czekoladowe naleśniki z serkiem mascarponełatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA