Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Placki, placuszki, racuchy

Kategoria: Ciasto
Placek 1
Placek 2
Placek 3
Placki, placuszki, racuchy. Jedne wytrawne, inne zaś na słodko – najlepiej z owocami. Łączy je natomiast jedno. Zdecydowanie trudno się im oprzeć!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 268 kcal
Białko 6 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 28 g
Błonnik 3.3 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Placek
  • Rzymianie, jako pierwsi przygotowywali okrągłe placuszki, które nazywali placenta. Spożywali je zamiast chleba.
  • Naleśnik ma swój dzień obchodzony m.in. w Wielkiej Brytanii          w ostatni dzień karnawału. Najbardziej znana tradycja z nim związana     to Pancake Races, czyli wyścig z patelnią z naleśnikiem.
  • Egzotyczną odmianą naleśników są japońskie dorayaki. Między dwoma plackami umieszcza się słodką pastę z czerwonej fasoli.
  • Rosti (roesti) to placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków rodem ze Szwajcarii.

Pochodzenie

Placki ziemniaczane w różnej postaci podaje się w wielu kuchniach. Najbardziej popularne są
w kuchni polskiej i ukraińskiej.

Przepisy

Placki ze szpinakiem i ziołamiśredniok. 40 minut
Naleśniki z nasionami chia i jagodamiśredniok. 30 minut
Placuszki owsiane z syropem klonowymśredniok. 30 minut
Placki ziemniaczane z jajkiem sadzonymśredniok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA