Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Tarta

Kategoria: Ciasto
tarta 1
tarta 2
tarta 3
Tarta obok kremu brulee jest jednym z przysmaków kuchni francuskiej. Potrawa ta jednak pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów i łatwe dostosowywanie jej do własnych gustów i upodobań.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
tarta_dodatek

Czy wiesz że?

tarta
  • Wytrawnym odpowiednikiem tarty jest quiche.
  • Słowo „quiche” pochodzi z języka niemieckiego i oznacza po prostu ciasto.
  • Jabłkowa tarta Tatin powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin.
  • Aby otrzymać idealnie płaski spód tarty, należy foremkę z surowym ciastem wypełnić grochem lub fasolą, które obciążą ciasto podczas pieczenia.

Pochodzenie

Tarta wywodzi się z kuchni francuskiej. Natomiast czas jej powstania, ani twórca nie są znani.

Przepisy

Tarta cytrynowaśredniok. 90 minut
Tarta z pieczarkamiśredniok. 60 minut
Tarta z jabłkamiśredniok. 60 minut
Tartaletki z malinamiśredniok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]