Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Torty

Kategoria: Ciasto
warzywa grillowane 1
warzywa grillowane 2
warzywa grillowane 3
Wesele, chrzciny, czy urodziny nieodzownie kojarzą się z przyjęciem, gośćmi i prezentami. Nie może na nich jednak zabraknąć… tortu. To wyjątkowe ciasto wprasza się na rocznice, inauguracje i jubileusze. Kusi kolorem, dekoracją, zapachem i niejednokrotnie wyszukanym kształtem. Jego słodki, kremowy smak może zgubić niejednego łasucha.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Włoskie słowo torta wywodzi się z łacińskiego zwrotu torta panis czyli skręcony, zagięty chleb. Z czasem zwrot skrócono do samego słowa torta.
  • Tort weselny, to odpowiednik dawnego chleba lub słodkiego ciasta, które było symbolem dostatku. Młoda para musiała poczęstować jak największą liczbę gości ciastem, aby dostatek mógł zagościć w ich domu.
  • Okrągły kształt tortów nie jest przypadkowy – w starożytności koło było symbolem cykliczności życia
  • Pierwsze torty wyrabiano z ciasta chlebowego. Zamiast z kremem i lukrem podawano je z owocami, bakaliami i miodem

Pochodzenie

Zwyczaj wypiekania słodkich ciast na specjalne okazje sięga aż starożytności. Torty, jakie znamy dzisiaj pojawiły się jednak dopiero w XVIII wieku we Włoszech. Nic więc dziwnego zatem, że do Polski dotarły dzięki królowej Bonie.

Przepisy

Tort bezowy z owocamiśredni120 minut
Tort pistacjowo – chałwowyśredni120 minut
Tort Raffaellośredni120 minut
Tort marchewkowyśredni60 minut
PRODUKT TYGODNIA