Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Bez glutenu

Kategoria: Inne
bez glutenu 1
bez glutenu 2
bez glutenu 3
Coraz częściej słyszmy o celiakii, czyli nietolerancji glutenu, która wiąże się z koniecznością wykluczenia glutenu z codziennej diety. Nie musi to jednak oznaczać rezygnacji z pieczywa, makaronów i pysznych wypieków. Dieta bez glutenu może być ciekawa!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Do czego potrzebny nam gluten? Gluten pozwala ciastu rosnąć – dzięki niemu chleb i bułki stają się puszyste.
  • Szacuje się, że 1% społeczeństwa cierpi na nietolerancję glutenu.
  • Nietolerancję na gluten nazywamy celiakią. U osób nietolerujących glutenu, działa on toksycznie na kosmki jelitowe jelita cienkiego i upośledza wchłanianie składników pokarmowych.
  • Dzięki glutenowi mieszanina mąki i wody tworzy ciągliwą konsystencję – ciasto nadające się do formowania.

Pochodzenie

Gluten to mieszanina dwóch białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Znajdziemy go w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Przepisy

Krupnik jaglanyśredni45 minut
Spaghetti z cukinii a'la carbonaraśredni1 godzina
Pancakes amerykańskiełatwy30 minut
Bezglutenowy makaron jajecznyśredni45 minut
PRODUKT TYGODNIA