Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Głodek na miodek

Kategoria: Inne
dynia 1
dynia 2
dynia 3
Miód jest nie tylko pyszny, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych. Idealnie sprawdza się nie tylko do herbaty, można go również podawać do mięs (na przykład jako składnika sosów). Oczywistym wyborem jest spożywanie go z owocami, orzechami i jogurtem naturalnym lub owsianką.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna 304 kcal
Białko 0,3 g
Tłuszcz 0 g
Węglowodany 82 g
Błonnik 0,2 g

Czy wiesz że?

  • Miód podgrzany do temperatury powyżej 40°C traci właściwości lecznicze i bakteriobójcze.
  • Jeżeli zamknięty słoiczek miodu będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (temperatura 6-10°C), nie straci swoich właściwości nawet przez 23 lata.
  • Podobno Hipokrates zawdzięczał swoje długie życie spożyciu dużej ilości miodu.
  • Proces krystalizacji miodu nie zmienia jego składu chemicznego, właściwości odżywczych i leczniczych.

Pochodzenie

Pierwsze zapiski na jego temat pojawiają się w czasach starożytnych. W Grecji był uważany za pokarm bogów, a w Egipcie miał znaczenie obrzędowe.

Przepisy

Sos musztardowo-miodowyłatwy15 minut
Pierś z kurczaka w miodzieśredni60 minut
Granola z miodem i borówkamiłatwy45 minut
Miodownikśredni90 minut
PRODUKT TYGODNIA