Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Grill

Kategoria: Inne
wolowina 1
wolowina 2
wolowina 3
Nadeszła wiosna, a wraz z nią magiczna aura słonecznych dni i ciepłych, długich wieczorów. Wszystko to sprzyja spędzaniu czasu, a także spożywaniu posiłków, na dworze. Przywodzi to na myśl grillowanie, które jest wdzięczną techniką kulinarną, wydobywającą z mięsa i warzyw esencję smaku. Jest też wspaniałą okazją do spędzenia wspólnego czasu z rodziną i przyjaciółmi.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Termin barbecue często stosuje się jako synonim grillowania. Tymczasem barbecue tym różni się od grillowania, że wymaga wcześniejszego uwędzenia mięsa. Ta technika sprawdza się szczególnie w przypadku żeberek – uwędzone łatwiej „obierają się” z mięsa, co umożliwia jedzenie rękami.
  • Co wspólnego ma grillowanie z samochodem? Otóż, jeden ze współpracowników Henry’ego Forda wpadł na pomysł, aby do opalania grilla wykorzystać drewniane ścinki przerabiane następnie na kawałki węgla drzewnego, które były zwykłymi odpadami powstałymi przy produkcji modelu Forda “T”.
  • Rekord przyrządzenia największej ilości grillowanego mięsa należy do Argentyny. Jedna z tamtejszych hurtowni mięsa, z okazji 30-lecia swojego istnienia, postanowiła urządzić największe grillowanie na świecie. Na 250 metalowych rusztach pracownicy hurtowni przygotowali 9 ton i 132 kilogramów mięsa.

Pochodzenie

W latach 60. ubiegłego wieku spawacz, George Stephen, natrafił na wzmianki o Indianach, którzy przygotowywali mięso, piekąc je na drewnianej kratce trzymanej nad ogniem. Stephen, zainspirowany tym sposobem przyrządzania dań, przygotował metalową, półkolistą wersję rusztu umiejscowionego na trzech nóżkach. Urządzenie dodatkowo było osłonięte przed wiatrem za pomocą wygiętego płatu blachy. Ten sposób grillowania stosowany jest do dzisiaj.

Przepisy

Grillowane klopsiki nadziewane mozzarelląśredni20 minut
Grillowana doradaśredni25 minut
Miodowa karkówka z grillałatwy45 minut + marynowanie
Burgery z grillaśredni30 minut
PRODUKT TYGODNIA