Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kuchnia chińska

Kategoria: Inne
kuchnia chinska 1
kuchnia chinska 2
kuchnia chinska 3
Aromatyczne przyprawy, dużo warzyw i mało tłuszczu, a przy tym pełna harmonia smaków - to typowe cechy potraw z Chin. Kuchnia chińska należy do najstarszych i najbardziej wyrafinowanych kuchni świata, ale i do najbardziej różnorodnych.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Specjałem kuchni chińskiej są stuletnie jaja. Są to ugotowane na twardo kurze jajka które następnie przez okres od kilku tygodni do kilkunastu lat leżakują w mieszance wapna, herbaty, soli oraz gliny.
  • W Chinach desery nie cieszą się zbytnią popularnością. Zastępują je po prostu świeże owoce.
  • Wśród chińczyków ogromną popularnością cieszy się zupa z płatwy rekina.
  • Pałeczek nie powinno się oblizywać ani nabijać na nie jedzenia. Jest to oznaką złego wychowania.

Pochodzenie

Kuchnia chińska ma wielowiekową tradycję. Trudno jednak jednoznacznie określić moment jej powstanie. Szczególnie, że ze względu na szeroki zakres terytorium Chin jest ona bardzo różnorodna.

Przepisy

Kurczak w sosie słodko-kwaśnymłatwy60 minut
Makaron smażony z warzywamiłatwy60 minut
Dim Sumśredni60 minut
Sajgonkiłatwy60 minut
PRODUKT TYGODNIA