Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Letnie przetwory

Kategoria: Inne
przetwory 1
przetwory 2
przetwory 3

Na bazarach, ryneczkach, straganach pojawia się mnóstwo warzyw i owoców. Truskawki i wiśnie idealnie nadają się na kompoty i dżemy, a ogórki gruntowe na małosolne. Czas na przygotowywanie przetworów nadszedł.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
grill_dodatek

Czy wiesz że?

przetwory
  • Przed przygotowaniem przetworów słoiki należy wysterylizować.
  • W krajach Bilskiego Wschodu bardzo popularne są marynowane cytryny.
  • Marmolada wywodzi się ze starożytnej Gracji i była początkowo przyrządzana z owoców pigwy gotowanych w miodzie.
  • Kiszonki są szczególnie popularne w Środkowej i Wschodniej Europie.
  • Uznanym ukraińskim przysmakiem są kiszone jabłka.

Pochodzenie

Historia przechowywania żywności sięga początków ludzkości – owoce gotowano w miodzie, a warzywa i mięso konserwowano solą. Z biegiem czasu odkryto pasteryzację, a wraz z nią bogactwo weków, które można sporządzić.

Przepisy

Dżem wiśniowyłatwyok. 120 minut
Przecier pomidorowyśredniok. 40 minut
Ogórki małosolneśredniok. 40 minut
Kompot truskawkowyłatwyok. 70 minut
PRODUKT TYGODNIA