Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Risotto

Kategoria: Inne
Risotto 1
Risotto 2
Risotto 3
Risotto to jedna z najważniejszych potraw kuchni włoskiej. Tajemnicą dobrego risotto jest odpowiedni ryż i cierpliwość do częstego mieszania.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
risotto_dodatek

Czy wiesz że?

Risotto
  • Risotto przygotowuje się ze specjalnej odmiany ryżu.
  • Ryżu do przygotowania risotto nie należy moczyć ani płukać, żeby nie pozbyć się skrobi.
  • Pierwsze w historii risotto było przygotowane jedynie z dodatkiem szafranu.
  • Pierwsza włoska astronautka zabrała ze sobą w podróż kosmiczną specjalnie przygotowane risotto.

Pochodzenie

Pierwsze risotto zostało przygotowane w Neapolu w XV wieku.

Przepisy

Risotto z pieczarkamiśredniok. 40 minut
Risotto z dyniąśredniok. 40 minut
Risotto z groszkiemśredniok. 40 minut
Risotto z kurczakiemśredniok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA