Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Wielkanoc

Kategoria: Inne
wielkanoc 1
wielkanoc 2
wielkanoc 3
Wielkanoc to wiele tradycyjnych i smacznych potraw. W te dni nie może zabraknąć pisanek, białej kiełbasy, chrzanu, żurku czy baby wielkanocnej.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
wielkanoc_dodatek

Czy wiesz że?

wielkanoc
  • Mazurek nie jest tradycyjnie polskim ciastem. Zostało zapożyczone z kuchni tureckiej.
  • Najbardziej charakterystyczną potrawą Wielkanocy jest jajko – symbol życia.
  • Najsłynniejszymi wielkanocnymi jajkami są jaja Faberge. Wykonane były na zamówienie cara Rosji Aleksandra II Romanowa.
  • Największe wielkanocne jajko powstało w Belgii. Wykonane było z 1950 kg czekolady i mierzyło 8,32 metra.

Pochodzenie

Święto Wielkiejnocy to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie.

Przepisy

Jajka faszerowaneśredniok. 60 minut
Domowy majonezśredniok. 60 minut
Biała kiełbasałatwyok. 30 minut
Baba wielkanocnaśredniok. 90 minut
PRODUKT TYGODNIA