Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Chorizo

Kategoria: Mięso i Wędliny
Chorizo 1
Chorizo 2
Chorizo 3
Ten hiszpański rarytas jest znany na cały świecie. Aromatyczna kiełbasa chorizo jest wytwarzana z grubo mielonej wieprzowiny i obficie doprawiana papryką, czosnkiem i pieprzem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 455 kcal
Białko 24 g
Tłuszcz 38 g
Węglowodany 1,9 g
Błonnik 0 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Chorizo
  • Kiełbasę chorizo suszy się tygodniami, a proces dojrzewania nadaje jej charakterystyczny kwaskowy smak.
  • Skład kiełbasy to mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, papryka słodka          i pikantna, której proporcje decydują o charakterze chorizo.
  • Chorizo jadano na Półwyspie Iberyjskim już w starożytności,              ale obecny wygląd otrzymał dopiero w XVI wieku, kiedy zaczęto przywozić przyprawy z Ameryki.
  • Papryka dodawana do chorizo to sproszkowana pimentón de la vera, którą się wędzi w dymie z drewna dębowego lub ostrokrzewu.
  • Chorizo to podstawowy składnik hiszpańskich przekąsek, zwanych tapas.
  • Hiszpański władca Alfons X tak bardzo lubił chorizo, że zarządził, aby w oberżach podawano klientom do wina, kawałek chleba z chorizo, co zapobiegało zbyt szybkiemu upijaniu się poddanych.

Pochodzenie

Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska, a także jej odmiana latynoamerykańska.

Przepisy

Casserole z chorizołatwyok. 20 minut
Paella z owocami morza i chorizośredniok. 50 minut
Hiszpańskie migasłatwyok. 20 minut
Omlet z chorizołatwyok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA