Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Chrapka na pasztet

Kategoria: Mięso i Wędliny
pasztet 1
pasztet 2
pasztet 3
Pasztet kojarzy się w tradycyjnej wersji z kanapką i ogórkiem kiszonym. Jednak jest to potrawa, która może być zrobiona nie tylko z mięsa, ale również z soczewicy, fasoli, włoszczyzny czy brokułów. W klasycznej mięsnej wersji można go urozmaicić żurawiną, suszonymi śliwkami, pomidorami czy grzybami.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji.
  • Jednym z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów pasztetu jest foie gras, produkowany z kaczych i gęsich wątróbek.
  • W 2007 roku w Ostrzeszowie przygotowano największy tort z pasztetu. Ważył aż 426 kg.

Pochodzenie

Sztuka pieczenia pasztetów rozwinęła się na dworze króla francuskiego Ludwika XIV.

Przepisy

Pasztet ze śliwką średni120 minut
Pasztet z wątróbkąśredni120 minut
Pasztet drobiowy z pieczarkamiśredni120 minut
Pasztet z soczewicyśredni120 minut
PRODUKT TYGODNIA