Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Dziczyzna

Kategoria: Mięso i Wędliny
dziczyzna 1
dziczyzna 2
dziczyzna 3
Dziczyzna charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Jest to chude mięso, które jest bardzo wszechstronne. Można je jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić czy piec w piekarniku. Podstawą przyrządzenia dobrej dziczyzny jest odpowiednie do rodzaju mięsa marynowanie.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 170 kcal
Białko 30 g
Tłuszcz 3.5 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
dziczyzna

Czy wiesz że?

dziczyzna
  • Do dziczyzny zalicza się mięso z dzika, sarny, daniela, a także z zająca oraz dzikie ptactwo.
  • Świeżą dziczyznę najlepiej kupować jesienią. Mięso ma wtedy najwięcej walorów smakowych.
  • Dziczyznę przyrządza się dopiero po procesie kruszenia lub dojrzewania.
  • Kiedy kupujemy mrożoną dziczyznę nie wymaga ona już kruszenia.

Pochodzenie

Dziczyzna to pierwsze spożywane w historii ludzkości mięso.

Przepisy

Zając w sosie borowikowymśredniok. 60 minut
Carpaccio z jeleniałatwyok. 40 minut
Gulasz z dzikatrudnyok. 60 minut
Rosół z perliczkiłatwyok. 120 minut
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]