Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Karczek wieprzowy

Kategoria: Mięso i Wędliny
Karczek 1
Karczek 2
Karczek 3
Karczek wieprzowy pieczony w całości jest nie tylko smacznym i aromatycznym dodatkiem mięsnym do dania głównego, ale także wspaniałą alternatywą dla sklepowych wędlin.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 214,00 kcal
Białko 17,00 g
Węglowodany 0,90 g
Tłuszcz 16,00 g

Czy wiesz że?

Karkowka
  • Żyjąca w lasach tropikalnych Indonezji i Filipin świnia brodata nie jest rasą świni domowej, lecz oddzielnym gatunkiem.
  • Temperatura ciała zdrowej świni wynosi około 37 °C.
  • Wieprzowina jest mięsem zakazanym w kulturze żydowskiej i muzułmańskiej.
  • Światowa produkcja wieprzowiny w roku 2014 wyniosła 110,6 mln ton.
  • Świnia została udomowiona między VII a VI tysiącleciem przed naszą erą.
  • Ciąża u świń trwa około 112 dni. W jednym miocie może być od 8 do 14 prosiąt.

Przepisy

Gyros z karczkułatwyok. 200 minut
Gulasz z karkówkąłatwyok. 40 minut
Szaszłykiłatwyok. 60 minut
Pieczony karczekłatwyok. 420 minut
PRODUKT TYGODNIA