Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kiełbasa z grilla

Kategoria: Mięso i Wędliny
Żeberka 1
Żeberka 2
Żeberka 3
Najlepsza kiełbasa na grilla nie powinna być ani zbyt tłusta, ani za chuda. Delikatnie ponacinana i posmarowana marynatą. W towarzystwie sałatek, chleba czy podsmażonych ziemniaków. Taką lubimy ją najbardziej!

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 251,00 kcal
Białko 20,50 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 18,80 g

Czy wiesz że?

Papryka kremowa
  • Przeciętna kiełbasa grillowa waży 75 gramów.
  • Współczesnego grilla stworzył w latach 60. George Stephen, który zainspirowany wzmianką o sposobie pieczenia mięsa przez Indian, sporządził metalową wersję rusztu ustawionego na trzech nóżkach.
  • Co roku w czasie majówki około 80% Polaków zjada kiełbasę z grilla.
  • Biała kiełbasa powinna mieć kolor szary. Jest to najzdrowsza kiełbasa do gotowania.
  • Popularne powiedzenie „kiełbasa wyborcza” oznacza populistyczny sposób zdobywania poparcia w wyborach.
  • Przeciętny Polak zjada 19 kilogramów kiełbasy rocznie.
  • Od trzech lat w Krakowie 2 maja organizowany jest Ogólnopolski Dzień Grilla.

Przepisy

Kanapka z kiełbasąłatwyok. 20 minut
Żurek z kiełbasąłatwyok. 40 minut
Kiełbaski w miodowej marynaciełatwyok. 3 godziny
Leczo z kiełbasą i cukiniąłatwyok. 35 minut
PRODUKT TYGODNIA