Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Mięso wołowe

Kategoria: Mięso i Wędliny
wolowina 1
wolowina 2
wolowina 3
Wołowina to jeden z najwartościowszych gatunków mięs, pod względem wartości odżywczych. Ze względu na kolor mięsa oraz oczywiście smak, jest łatwo rozpoznawalna. Cechuje ją również średni poziom zawartości tłuszczu oraz wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Smakuje zarówno w formie soczystego steka, burgera, jak i w formie rodzimych zrazów czy pysznego gulaszu.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna 257 kcal
Białko 22,9 g
Tłuszcz 17,4 g
Węglowodany 0,8 g
Błonnik 0 g

Czy wiesz że?

  • Wołowina to bogate źródło fosforu, żelaza i cynku
  • Mięso wołowe charakteryzuje się wysokim poziomem tzw. prekursorów, czyli substancji, które podczas obróbki kulinarnej, wchodzą w reakcje chemiczne z innymi składnikami. To dzięki prekursorom potrawy mają bogaty, zróżnicowany smak i aromat.
  • Najdroższą odmianą wołowiny jest pochodząca z Japonii Kobe. Jej cena sięga nawet 500 dolarów za kilogram.
  • Statystyczny Polak w ciągu roku zjada 2 kg wołowiny, dla porównania – w Japonii zjada się jej 5 razy więcej.

Pochodzenie

Prekursorem w produkcji wołowiny jest Azja. Krowy zaczęto hodować w środkowej Azji około 6000 lat p.n.e.

Przepisy

Roladki wołowe z pieczarkamiśredni90 minut
Zrazy wołoweśredni2 godziny 30 minut
Chili con carnełatwy50 minut
Placki ziemniaczane z gulaszemśredni2 godziny 30 minut
PRODUKT TYGODNIA