Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Polędwica

Kategoria: Mięso i Wędliny
Polędwica
Polędwica
Polędwica
Pomysłów na dania z polędwicy jest naprawdę dużo, dlatego w zależności od okazji możemy wybrać coś odpowiedniego dla siebie. W dodatku bardzo szybko i łatwo się ją przyrządza. Sałatka, pieczeń, a może danie z grilla? Wybór należy do Ciebie.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 116,00 kcal
Białko 20,00 g
Tłuszcz 4,00 g
Węglowodany 0,00 g

Czy wiesz że?

  • Polędwica to najdelikatniejsze mięso, ponieważ pochodzi z części ciała, która na co dzień nie pracuje zbyt intensywnie (w porównaniu do żylastych golonek czy schabu)
  • Mięso takie jak polędwica doprawia się zazwyczaj tylko pieprzem i solą, aby nie zepsuć jej naturalnego smaku, lecz dodatkowo go podkreślić
  • Polędwica wieprzowa jest chętnie wybierana przez klientów ze względu na swoją łatwość i szybkość w przyrządzeniu, w odróżnieniu chociażby od polędwicy wołowej, której przygotowanie wymaga większej wprawy i precyzyjnego wyczucia czasu.
Polędwiczki najlepiej smakują przyrządzone jako pieczeń w sosie. Sos nie tylko dodaje wyrafinowanego aromatu delikatnemu mięsu, ale także sprawia, że jest ono smaczniejsze. Polędwiczki mogą być podawane z sosem mięsnym, grzybowym, jogurtowym, słodko-kwaśnym, ostrym… można by tak wymieniać w nieskończoność.

Przepisy

Makaron z kurkami i polędwiczkąśredniok. 60 minut
Shoarmabardzo łatwyok. 40 minut
Polędwica pieczonałatwyok. 60 minut
Polędwica z pomidorami i mozarelląśredniok. 45 minut
PRODUKT TYGODNIA