Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Schab

Kategoria: Mięso i Wędliny
Schab 1
Schab 2
Schab 3
Schabowy? Nie musi być nudny! Z kawałka schabu można przyrządzić wiele wybornych potraw: smażonych, pieczonych, duszonych                     i gotowanych. Spróbuj sam!

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 128,0 kcal
Białko 24,0 g
Tłuszcz 3,5 g
Węglowodany 0,4 g
Błonnik 0,0 g
wykreslanka

Czy wiesz że?

Schab
  • Spożywanie dobrej jakości wieprzowiny korzystnie wpływa na organizm człowieka, dostarczając mu niezbędnych aminokwasów, witamin, minerałów          i kwasów tłuszczowych.
  • Przykładowe wyroby wędliniarskie uzyskane ze schabu to polędwica sopocka, schab pieczony.
  • Wieprzowina jest mięsem zakazanym w kulturze żydowskiej i muzułmańskiej.
  • Świnia została udomowiona między VII a VI tysiącleciem przed naszą erą.

Pochodzenie

Schab to mięso pozyskiwane z tuszy świńskiej, głównie przeznaczone na kotlety oraz do pieczenia.

Przepisy

Schab z suszonymi owocamiśredniok. 2 godz.
Schab w sosie grzybowymśredniok. 75 minut
Grillowany schab w suchej marynacieśredniok. 4,5 godziny
Rolada ze szpinakiem i fetąśredni90 minut
PRODUKT TYGODNIA