Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Szynka parmeńska

Kategoria: Mięso i Wędliny
Szynka parmeńska 1
Szynka parmeńska 2
Szynka parmeńska 3
Prosciutto di Parma, czyli szynka parmeńska to surowa, lekko solona szynka wieprzowa. Swój wyjątkowy smak i zapach zawdzięcza długiemu dojrzewaniu. Jest idealną przekąską, pasującą do serów,

warzyw i owoców.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 217 kcal
Białko 20 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 0,6 g
Błonnik 0 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Szynka parmeńska
  • Produkcja prosciutto wiąże się z surowymi przepisami, które dotyczą hodowanych na szynkę świń, okresu dojrzewania oraz miejsca suszenia.
  • Szynkę wiesza się na 12 miesięcy w specjalnych, wentylowanych salach, gdzie dostaje się powietrze z okolicznych pól.
  • Szynki parmeńskie zawierają małe ilości tłuszczu, dzięki temu nie tuczą. Zawarte w mięsie proteiny ulegają rozkładowi, dzięki czemu są one łatwiej przyswajalne przez organizm.
  • W celu ochrony jakości tej szynki w 1963 utworzone zostało Consorzio del Prosciutto di Parma, które nadzoruje procesy produkcyjne i wyrób surowców. Ponadto Wspólnota Europejska w 1996 przyznała wyrobowi certyfikat ochrony miejsca pochodzenia.
  • Pojedynczy plasterek szynki powinien mieć grubość kartki papieru.

Pochodzenie

Szynkę produkuje się wyłącznie w okolicach Parmy, miasta na północy Włoch, prawdopodobnie od czasów rzymskich.

Przepisy

Pizza z szynką parmeńską i rukoląśredniok. 100 minut
Figi z szynką parmeńskąłatwyok. 20 minut
Tagliatelle z szynką parmeńską i szparagamiłatwyok. 30 minut
Jajka po benedykdyńsku z szynką parmeńskąłatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA