Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Tuszka z kurczaka

Kategoria: Mięso i Wędliny
Kurczak 1
Kurczak 2
Kurczak 3
Idealny kurczak pieczony w całości powinien być soczysty, aromatyczny, ze wspaniałą chrupiącą skórką. Sekretem jest czas pieczenia i umiejętne podlewanie mięsa bulionem, piwem lub winem.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 122,00 kcal
Białko 22,00 g
Węglowodany 1,60 g
Tłuszcz 3,00 g

Czy wiesz że?

Kurczak
  • Uważa się, że kurczak jest najbliższym żyjącym krewniakiem tyranozaura.
  • Stuletnie jajo to wielki przysmak kuchni chińskiej. Zakonserwowane jajko na twardo przechowuje się od kilku tygodni do kilku miesięcy. W tym czasie białko i żółtko zmieniają kolor na brązowy lub brązowozielony.
  • Kurczaki porozumiewają się ze sobą jeszcze przed wykluciem.
  • Kurczak ma więcej kości szyi niż żyrafa.
  • Po dzień dzisiejszy trwa spór dotyczący tego, co było pierwsze - jajko czy kura?
  • Ze względu na kształt jedną z galaktyk z gwiazdozbiorze Pegaza nazwano Galaktyką Jajko Sadzone.

Przepisy

Fajitas z kurczakiemśredniok. 60 minut
Kurczę pieczonełatwyok. 130 minut
Linguine z kurczakiemśredniok. 100 minut
Gulasz z kurczakałatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA