Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Żeberka

Kategoria: Mięso i Wędliny
Żeberka 1
Żeberka 2
Żeberka 3
Żeberka świetnie sprawdzają się jako danie na spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi. Można podawać je z grillowanymi ziemniakami, smażonym ryżem lub prostą sałatką.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 238,00 kcal
Białko 11,20 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 21,70 g

Czy wiesz że?

Papryka kremowa
  • Oprócz tradycyjnych żeberek wieprzowych jada się również żeberka z bizona, strusia, krokodyla, aligatora, lamy czy kangura.
  • Typowy amerykański smak grillowanych żeberek to zasługa brązowego cukru, przecieru pomidorowego, papryki oraz słodkich przypraw - goździków, cynamonu, czasem wanilii.
  • Do grillowania nadaje się najlepiej suche drewno liściaste, ponieważ długo trzyma żar, a to na żarze powinno się smażyć mięso.
  • Żeberko to nie tylko rodzaj mięsa i część kaloryfera, ale także dodatkowy element skrzypiec, który zapobiega wypadaniu instrumentu i ma wpływ na postawę grającego.
  • Mistrzem świata w jedzeniu żeberek jest Joey Chestnut, który zjadł prawie 5 kilo żeberek w 12 minut.
  • Najdłuższe żeberka w Polsce serwowane są w Park Hotel Łysoń w Inwałdzie.

Przepisy

Żeberka duszone w piwiełatwyok. 120 minut
Miodowe żeberkałatwyok. 120 minut
Pikantne żeberka z grillałatwyok. 60 minut
Zupa z soczewicy z żeberkamiłatwyok. 50 minut
PRODUKT TYGODNIA