Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Feta

Kategoria: Nabiał
feta 1
feta 2
feta 3
Ser feta to idealny dodatek do kanapek oraz sałatek w różnych wariantach. Rzadziej używa się go do dań podawanych na ciepło.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 263 kcal
Białko 14 g
Tłuszcz 21 g
Węglowodany 4,1 g
Błonnik 0 g
feta_dodatek

Czy wiesz że?

tarta
  • Od 14 października 2007 roku nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.
  • Prawdziwa feta produkowana jest z mieszanki mleka owczego i koziego.
  • Słowo feta pochodzi z języka greckiego i oznacza plaster.
  • Do kontynentalnej Europy feta dotarła dopiero pod koniec XV wieku za sprawą włoskiego podróżnika Pietro Casola, który sprowadził ten ser z Krety.

Pochodzenie

Najwcześniejsze odniesienia do produkcji sera z mleka owczego w Grecji sięgają VIII wieku p.n.e.

Przepisy

Pierś z kurczaka nadziewana fetąśredniok. 60 minut
Sałatka z fetą i burakamiłatwyok. 60 minut
Tarta z fetą, szpinakiem i pomidorkamiśredniok. 60 minut
Sałatka z fetą i arbuzemłatwyok. 15 minut
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]