Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Sery

Kategoria: Nabiał
Sery 1
Sery 3
Sery 2
Ser twardy, miękki, czasem z pleśnią lub bardzo dojrzały. Idealny jako przekąska podczas karnawałowych szaleństw.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 356,00 kcal
Białko 24,94 g
Węglowodany 2,22 g
Tłuszcz 27,44 g

Czy wiesz że?

Sery
  • Niektóre sery są produkowane do szybkiego wykorzystania (na przykład serek wiejski lub ricotta), a niektóre dojrzewają przez rok i więcej, by ich smak stał się bogatszy (np. parmezan dojrzewa do 4 lat, a ser Saanen ze Szwajcarii nawet do 200).
  • Sery poprawiają nastrój, bo zawarte w nich substancje pobudzają produkcję serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”.
  • W Starożytności ktoś, kto posiadał duże ilości mleka był uważany za bogacza, ponieważ do uzyskania dużej ilości mleka były potrzebne potężne stada bydła. Stąd właśnie biblijne określenie: "Kraina mlekiem i miodem płynąca".
  • Dziury w serze tworzą się dzięki pęcherzykom dwutlenku węgla, które powstają podczas procesowi dojrzewania, a produkują je bakterie priopionowe.
  • Większość serów pochodzi z mleka krowiego, koziego, owczego i bawolego, ale zdarza się również produkcja z mleka wielbłąda czy jelenia.
  • Liczne gatunki sera dzieli m.in. ze względu na gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny czy też czas dojrzewania.
  • Każdy ser w zależności od kształtu kroimy inaczej – sery okrągłe kroimy w trójkąty, sery podłużne kroimy w plastry o około centymetrowej grubości, małe okrągłe serki kroimy na pół.

Pochodzenie

Ser wytwarzano już w starożytności, kiedy po udomowieniu owiec i kóz zaczęto wykorzystywać zwierzęce mleko. Wtedy też zaobserwowano fakt rozdzielania się twarogu od serwatki w procesie kwaśnienia. Po odsączeniu, uformowaniu i osuszeniu twaróg stał się prostym pożywieniem.

Przepisy

Quiche z kozim seremśredniok. 90 minut
Sałatka z pieczonych buraków z rukoląłatwyok. 60 minut
Zupa serowa z grzankamiśredniok. 40 minut
Rollsy z serem cheddar łatwyok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA