Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Orzech włoski

Kategoria: Orzechy
Włoski 1
Włoski 2
Włoski 3
Orzech włoski to pyszny sposób na dobrą formę. Dzięki nim nasz organizm staje się bardziej odpory na choroby. Jedzmy zatem ciasta, ciasteczka i inne smakołyki z orzechami włoskimi na zdrowie.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 645 kcal
Białko 16 g
Tłuszcz 60 g
Węglowodany 18 g
Błonnik 6,5 g
orzechy

Czy wiesz że?

Włoski
  • Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.
  • Najstarszy w Polsce orzech włoski rośnie w Celbowej (wieś gm. Puck, woj. Gdańskie). Liczy on 129 lat, ma obwód 291 cm, a jego wysokość wynosi 23 m.
  • Nazwa „orzech włoski” nie pochodzi od nazwy słonecznej Italii, tylko od Wołoszczyzny (dzisiejsza Rumunia), skąd został sprowadzony na teren Polski. Pierwotnie nazywano go „orzechem wołoskim”.
  • Najstarszy znaleziony metalowy dziadek do orzechów datowany jest na III lub IV w. p.n.e. Można go oglądać w Tarencie we Włoszech.

Pochodzenie

Orzech włoski to najstarsze drzewo dające jadalne owoce znane człowiekowi, jego historia sięga 7 000 lat p.n.e. Do Europy przybył z terenów Persji. Dzięki właściwościom adaptacyjnym rośnie obecnie na terenie prawie całej Europy.

Przepisy

Chleb bananowy z orzechamiśredniok. 90 minut
Szarlotka z orzechowa kruszonkaśredniok. 90 minut
Sałatka z gruszką, orzechami i seremłatwyok. 30 minut
Penne z orzechowym sosemłatwyok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA