Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Arbuz

Kategoria: Owoce
Arbuz 1
Arbuz 2
Arbuz 3
Arbuz w ponad 90% składa się z wody. To owoc doskonały na letnie upały!

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 30,00 kcal
Białko 0,61 g
Węglowodany 7,55 g
Tłuszcz 0,15 g

Czy wiesz że?

Arbuz
  • Inną nazwą arbuza jest kawon. Słowo pochodzi z czasów komunistycznych, gdy władze PRL-u próbowały zastąpić obco brzmiący wyraz czymś bardziej polskim.
  • Najcięższy arbuz świata ważył 159 kilo. Wyhodowany został w USA przez Chrisa Kenta.
  • W Polsce uprawia się odmianę arbuza, odporną na niskie temperatury.
  • Arbuz zawdzięcza słodki i orzeźwiający smak zawartości dwóch kwasów: jabłkowego i cytrynowego.
  • Staropolski zwrot ʺdać komuś arbuzaʺ oznaczał odrzucenie oświadczyn.
  • Istnieje ponad 1200 odmian arbuzów.

Pochodzenie

Afryka
Arbuz to roślina jednoroczna, należąca do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej. Pierwsze arbuzy hodowano w starożytnym Egipcie ok. 1500 r. p.n.e. Do Europy trafił dopiero w XII wieku za sprawą zakonu krzyżackiego. W Polsce zaczęto uprawiać arbuzy już w XVI w. Sto lat później znanych już było kilka jego odmian: o miąższu białym, żółtym i czerwonym.

Przepisy

Sałatka z arbuzem, fetą i miętąłatwyok. 15 minut
Arbuzowo-pomidorowe gazpachołatwyok. 1 godziny
Arbuzowy napójłatwyok. 15 minut
Lody arbuzowełatwyok. 4 godziny
PRODUKT TYGODNIA