Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Awokado

Kategoria: Owoce
awokado 1
awokado 2
awokado 3
Awokado, choć mało wyraziste w smaku, może być podstawą wielu smacznych dań. Doceniane przez wielbicieli zdrowej diety jako cenne źródło wielu składników odżywczych, w szczególności kwasów tłuszczowych omega-3.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 160 kcal
Białko 2 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 9 g
Błonnik 7 g
orzechy

Czy wiesz że?

Awokado
  • Aztekowie nazywali awokado owocem maślanym lub masłem puszczy, ze względu na dużą ilość tłuszczu w nim zawartą oraz kremową konsystencję dojrzałego owocu.
  • Awokado posiada największą ilość tłuszczy oraz kalorii spośród wszystkich owoców.
  • Aby ograniczyć proces utleniania awokado należy skropić je sokiem z cytryny lub limonki. Drugą metodą jest umieszczenie jego pestki w pojemniku, w którym jest przechowywane.
  • Awokado, ze względu na wartości odżywcze, doskonale sprawdza się również jako składnik domowych maseczek do włosów i twarzy.

Pochodzenie

Pochodzi z terenów Ameryki Południowej i Środkowej. Najstarsze ślady spożywania awokado datuje się na 7 tysięcy lat p.n.e. W Europie znane jest od połowy XVII w.

Przepisy

Smoothiełatwyok. 10 minut
Sałatka z pieczonymi burakami i awokadośredniok. 90 minut
Mus czekoladowyłatwyok. 15 minut
Guacamole z pomidoramiłatwyok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA