Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Cytryna

Kategoria: Owoce
cytryna 1
cytryna 2
cytryna 3
Cytryna podawana jest przede wszystkim z herbatą. Jednak jej kulinarne zastosowanie jest bardziej wszechstronne. Może służyć jak zamiennik octu lub jako składnik marynaty do mięsa. Ponadto jest doskonałym kosmetykiem, a nawet środkiem czyszczącym.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 29 kcal
Białko 1,1 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 9,32 g
Błonnik 2,8 g
Cytryna

Czy wiesz że?

Ryż
  • Z punktu widzenia botaniki cytryna to jagoda.
  • W XVIII wieku soku z cytryny używano do zapobiegania szkorbutowi pośród marynarzy.
  • Każdy odznaczony Orderem Kawalera Uśmiechu musi wypić szklankę soku z cytryny.
  • W miejscowości Mentona we Francji od połowy XX wieku obchodzone jest Święto Cytryny.
  • W popularyzację cytryny w Polsce duży wkład miała Bona Sforza.

Pochodzenie

Cytryna pochodzi z południowo-wschodniej Azji, skąd sprowadzono ją do Mezopotamii prawdopodobnie około V wieku n.e. Arabowie w X wieku przenieśli uprawę do Palestyny i Egiptu. Do Europy dotarła podczas wypraw krzyżowych.

Przepisy

Cytrynowa pierś z kurczakałatwyok. 40 minut
Sernik londyńskitrudnyok. 90 minut
Pstrąg z cytrynąłatwyok. 40 minut
Lemoniadałatwyok. 10 minut
PRODUKT TYGODNIA