Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Granat

Kategoria: Owoce
Granat 1
Granat 2
Granat 3
Granat bywa nazywany rajskim owocem lub też owocem życia. Pomaga bowiem przy chorobach serca, układu krążenia, łagodzi stany zapalne, działa przeciwnowotworowo, opóźnia procesy starzenia, a także dodaje sił witalnych oraz zwiększa libido.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 66,00 kcal
Białko 2,40 g
Węglowodany 13,20 g
Tłuszcz 0,00 g

Czy wiesz że?

Granat
  • Nazwa granatu pochodzi od łacińskiego słowa „granae”, oznaczającego pestki, którymi owoc jest ściśle wypełniony.
  • Żydzi wierzą, że owoc granatu zawiera 613 nasion, na wzór 613 przykazań Tory.
  • Na znak szczęścia i pomyślności w Grecji goście weselni sypią na nowożeńców ziarna granatu.
  • W soku z granatów jest trzykrotnie więcej utleniaczy, niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.
  • Granat uważano za symbol odradzania się i płodności.
  • Przeciętny granat waży 220 g, z czego 100 g stanowią jego ziarna.

Pochodzenie

Ameryka połódniowa
Granat pochodzi z Bliskiego Wschodu. Występuje na wybrzeżu Morza Śródziemnego, w krajach Kaukazu i na obszarze Półwyspu Indyjskiego. Owoc znany jest od dawien dawna, pierwsze wzmianki sięgają trzeciego tysiąclecia p.n.e. Uprawa granatu rozprzestrzeniła się na trasie jedwabnego szlaku, dzięki czemu stał się popularny w Japonii i Korei. W Europie pojawił się za sprawą Maurów, którzy hodowali go na terenach obecnej Hiszpanii. Stamtąd w XVIII wieku został przewieziony do Ameryki Środkowej.

Jak obrać i jeść granat?

Granat zostawiamy w miseczce z zimną wodą na 15 minut. Dzięki temu łatwiej nam będzie pozbyć się skórki. Odcinamy górę i dół owocu. Nacinamy go w kilku miejscach. Delikatnie odrywamy kawałek granatu. Owoc zazwyczaj pęka i ziarenka oddzielają się od białej, niejadalnej części. Łamiemy granat na mniejsze kawałki. Oddzielamy nasiona wypychając je na zewnątrz.

Granat jest gotowy do jedzenia bądź dekorowania wypieków i innych potraw! Smacznego!

Przepisy

Granatowy kuskusłatwyok. 30 minut
Koktajl odchudzający z granatułatwyok. 15 minut
Panna cottałatwyok. 110 minut
Leśny mechłatwyok. 85 minut
PRODUKT TYGODNIA