Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Gruszka

Kategoria: Owoce
Gruszka 1
Gruszka 2
Gruszka 3
Gruszka to owoc smaczny, słodki i soczysty. Idealna do jedzenia na surowo, a także w formie dżemów, musów czy jako dodatek do ciast.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 57 kcal
Białko 0,35 g
Tłuszcz 0,15 g
Węglowodany 15,23 g
Błonnik 3,1 g
pstrag

Czy wiesz że?

Gruszka
  • Mianem gruszki - ze względu na swój kształt - zostało nazwane wiele przedmiotów, od przyrządu do pielęgnacji po część statku.
  • Gruszkę najlepiej jeść dokładnie umytą i nieobraną, ponieważ najwięcej składników odżywczych znajduje się w jej skórce.
  • Deser „Piękna Helena” został wymyślony około 1864 roku przez paryskiego kucharza, Augusta Escoffiera. Za inspirację posłużyła mu operetka "La belle Hélène", stworzona przez Jacques Offenbacha, opowiadająca o miłości Heleny i Parysa.

Pochodzenie

Grusza jest drzewem występującym dziko na terenie umiarkowanej Eurazji. Spożywana jest od czasów starożytnych. Zwyczaj jedzenia gruszek przybył do Grecji wraz z Persami, z czasem rozprzestrzenił się na całą Europę.

Przepisy

Piękna Helenaśredniok. 45 minut
Kompot z gruszekłatwyok. 30 minut
Bruschetta z serkiem wiejskim i gruszkąłatwyok. 15 minut
Sernik z gruszkątrudnyok. 45 minut
PRODUKT TYGODNIA