Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Jabłko

Kategoria: Owoce
Jabłko 1
Jabłko 2
Jabłko 3
Jabłka zawdzięczają swój smak kwasom jabłkowym i cytrynowym oraz łatwo przyswajalnym cukrom. Ich wartość odżywcza zależy od odmiany, a jest ich ponad 10 tysięcy.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 50,00 kcal
Białko 0,26 g
Węglowodany 11,41 g
Tłuszcz 0,17 g

Czy wiesz że?

Jabłko
  • Według mitologii greckiej pierwszą jabłoń stworzyła bogini ziemi Gaja.
  • Jedyne miesiące, w których nie zbiera się jabłek, to maj i czerwiec.
  • W języku mandaryńskim „jabłko” wymawia się tak samo, jak słowo „pokój”.
  • O słodkości jabłka decyduje zawartość cukru owocowego, zwanego fruktozą, im jest jej więcej, tym jabłko jest słodsze.
  • Największe ilości wartościowych składników odżywczych znajdują się tuż pod skórką jabłka.
  • Każdy zjada przeciętnie 65 jabłek rocznie.

Pochodzenie

Jabłko wywodzi się z Kaukazu, obecnie występuje najliczniej w Europie i Azji. W Polsce owoce te pojawiły się dopiero w XII wieku.

Przepisy

Napój jabłkowo-cynamonowyłatwyok. 30 minut
Chipsy jabłkowełatwyok. 180 minut
Owsianka z jabłkiemłatwyok. 15 minut
Gęś w jabłkachłatwyok. 270 minut
PRODUKT TYGODNIA