Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kokos

Kategoria: Owoce
kokos 1
kokos 2
kokos 3
Kokos w kuchni polskiej kojarzony jest przede wszystkim z potrawami słodkimi, natomiast w kuchni azjatyckiej jest częstym dodatkiem do potraw z drobiu, wieprzowiny czy owoców morza. Uniwersalność wykorzystania i różnoroność produktów z kokosa sprawia, że zyskują one ciągle na popularności.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 354 kcal
Białko 3,3 g
Tłuszcz 33,5 g
Węglowodany 15,2 g
Błonnik 0,9 g
mango

Czy wiesz że?

kokos
  • Orzechy kokosowe mają zdolność utrzymywania się na powierzchni wody i są łatwo przenoszone przez morskie prądy na znaczne odległości.
  • Z zamarłych liści palmy kokosowej wyrabia się liny, sznury, kosze, a nawet buduje się z nich domy.
  • Duchowni w Indiach obdarowują kokosami kobiety, które pragną urodzić dziecko, ponieważ uważane są za symbol płodności.

Pochodzenie

Palma kokosowa pochodzi z terenów Polinezji. Dziś jest to typowa roślina klimatu równikowego, uprawiana w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki, Afryki, Azji, Australii i Oceanii.

Przepisy

Małże z mlekiem kokosowymśredniok. 30 minut
Tapioka z mlekiem kokosowymśredniok. 45 minut
Smoothie kokosowo-jagodowełatwyok. 10 minut
Kokosowe kuleczkiśredniok. 90 minut
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]