Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Malina

Kategoria: Owoce
maliny 1
maliny 2
maliny 3
Maliny najlepiej smakują zaraz po zerwaniu. Zdrowe, soczyste. Wyśmienite także zimą w postaci dżemów, soków i syropów.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 29,00 kcal
Białko 1,30 g
Węglowodany 12,00 g
Tłuszcz 0,30 g

Czy wiesz że?

Papryka kremowa
  • Polska jest jednym z największych producentów malin na świecie.
  • Maliny wzmacniają odporność organizmu, posiadają również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
  • Krzew malinowy dorasta do wysokości 2 metrów.
  • Jest ponad 200 odmian malin, jednak tylko dwie hodowane są na szeroką skalę.
  • Malina występuje niemal w całej Europie, oprócz Portugalii i Islandii.
  • Już w XVI wieku syrop z malin stosowano jako środek wzmacniający organizm.
  • Napar z liści stosować można do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

Pochodzenie

Malina należy do rodziny różowatych. Owoc ten znany był w Europie Środkowej i Północnej już w starożytności. Uprawiany jest jednak od średniowiecza. Krzewy dzikich malin często spotkać można w lasach, zaroślach, parkach i na zboczach gór.

Przepisy

Konfitura z malinłatwyok. 120 minut
Sok z malinłatwyok. 50 minut
Owsianka z malinami i jagodamiłatwyok. 15 minut
Ciasto malinowełatwy60 minut
PRODUKT TYGODNIA