Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Mandarynka

Kategoria: Owoce
Mandarynka 1
Mandarynka 2
Mandarynka 3
Mandarynka, młodsza siostra pomarańczy, w okresie zimowym sprawdza się wprost doskonale jako skarbnica witamin. Szczególnie, gdy wybór owoców krajowych jest ograniczony.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 50,00 kcal
Białko 0,81 g
Węglowodany 11,54 g
Tłuszcz 0,31 g

Czy wiesz że?

mandarynki
  • Wyróżniamy kilka odmian mandarynki: klementynka, tangerynka, satsuma, tangela.
  • Mandarynki zawierają około 87% wody.
  • Mandarynki to typowo jesienno-zimowe owoce, których zbiór przypada na okres od listopada do lutego.
  • Świeżo wyciśnięty sok z tych owoców łagodzi stany gorączkowe, uporczywy kaszel, bronchit i grzybicę.
  • Ze skórek mandarynek pozyskiwane są olejki eteryczne powszechnie wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym oraz przemyśle spożywczym.
  • Mandarynki polecane są osobom ze schorzeniami wątroby, gdyż dobrze wpływają na jej stan.

Pochodzenie

Mapka Azja
Mandarynka pochodzi najprawdopodobniej z Indochin. Do Europy trafiła na początku XIX wieku. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach. Największe plantacje występują w Japonii, USA, Brazylii i nad Morzem Śródziemnym.

Przepisy

Babka mandarynkowałatwyok. 80 minut
Łosoś w sosie mandarynkowymłatwyok. 80 min
Wołowina po chińsku z mandarynkamiłatwyok. 30 min
Ponczłatwyok. 15 minut
PRODUKT TYGODNIA