Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Melon

Kategoria: Owoce
melon 1
melon 2
melon 3
Melon to pyszny i soczysty owoc. Doskonale sprawdza się jako składnik deserów i sałatek owocowych, w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest jako składnik wytrawny i dodawany do dań mięsnych.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 30 kcal
Białko 1 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 8 g
Błonnik 0,9 g
pstrag

Czy wiesz że?

Pstrąg
  • W zależności od wielkości, grubości i wyglądu skórki możemy wyróżnić 6 rodzajów melona: kantalupa, Galia, kasaba, zimowy, miodowy i gorzki.
  • Według systematyki roślin melon należy do rodziny dyniowatych i jest rodzajem ogórka.
  • Nazwa melon pochodzi z języka greckiego i oznacza miękkie jabłko.

Pochodzenie

Melon dziko rośnie w klimacie tropikalnym i umiarkowanym. Spotykany jest w Afryce, Azji, Australii i niektórych wyspach Pacyfiku. Najstarsze ślady wykorzystania melona znaleziono w wykopaliskach w Egipcie datowanych na 2000 r. p.n.e. W Polsce uprawiany od XVII w.

Przepisy

Sałatka z melonem i tofułatwyok. 15 minut
Lody melonoweśredniok. 60 minut
Smoothiełatwyok. 15 minut
Sałatka z melonem i szynką parmeńskąłatwyok. 15 minut
PRODUKT TYGODNIA