Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Nektarynka

Kategoria: Owoce
nektarynka1
nektarynka2
nektarynka3
Nektarynki najlepiej spożywać na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane i konserwowane. A warto je jeść bowiem wzmacniają serce i zmniejszają nadciśnienie tętnicze.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 49,00 kcal
Białko 0,90 g
Tłuszcz 0,20 g
Węglowodany 10,50 g

Czy wiesz że?

Nektarynka
  • Nektarynka jest owocem o bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych i witamin, dzięki czemu jest polecana jako naturalny suplement diety, zwłaszcza dla osób prowadzących aktywny tryb życia.
  • Nektarynka pochodzi z rodziny różowatych, a więc jest dalszą kuzynką róży.
  • Nazwa owocu wywodzi się od nektaru, czyli napoju bogów.
  • Najwięcej nektarynek uprawia się we Włoszech, Hiszpanii, Francji i Grecji.
  • Jedna duża nektarynka zaspokaja 9% dziennego zapotrzebowania na potas.
  • Uczulenia na nektarynki zdarzają się niezwykle rzadko. Mogą je bez obaw jeść zarówno małe dzieci jak i kobiety w ciąży.

Pochodzenie

Chiny
Powszechnie uważa się, że nektarynka pochodzi z Chin, a dokładnie z ich południowo-wschodniej części, gdzie była znana już 4000 lat temu. Obecnie nektarynki uprawiane są m.in. we Włoszech, w Hiszpanii, Grecji, Kalifornii, Chile i RPA.

Przepisy

Orzeźwiający koktajl z nektarynekbardzo łatwyok. 15 minut
Schab z nektarynkąłatwyok. 30 minut
Sałatka z wędzonym kurczakiem i nektarynkąłatwyok. 25 minut
Crumble nektarynkowebardzo łatwyok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA