Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Nektarynki

Kategoria: Owoce
nektarynka1
nektarynka2
nektarynka3
Nektarynki najlepiej spożywać na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane i konserwowane. A warto je jeść bowiem wzmacniają serce i zmniejszają nadciśnienie tętnicze.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 44 kcal
Białko 1.1 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 11 g
Błonnik 1,7 g
nektarynka_dodatek

Czy wiesz że?

nektarynki
  • Przypuszczano, że nektarynka powstała z połączenie brzoskwinie i nektarynki. Badania jednak wykazały, że jest to po prostu brzoskwinia ze zmienionym genem odpowiedzialnym za omszenie skórki.
  • Drzewa nektarynek osiągają do 6 metrów wysokości i żyją około 30 lat.
  • Nazwa nektarynka wywodzi się od słowa nektar, napój bogów.
  • Nektarynka pochodzi z rodziny różowatych, a więc jest dalszą kuzynką róży.

Pochodzenie

Przypuszcza się, że nektarynka pochodzi z południowo-wschodniej części Chin. Uprawiana była już 4000 lat temu.

Przepisy

Biszkopt z nektarynkamiśredniok. 60 minut
Tost z twarożkiem i nektarynkąłatwyok. 15 minut
Smoothie nektarynkowełatwyok. 15 minut
Szaszłyki wieprzowe z nektarynkąłatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA