Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Pomarańcze

Kategoria: Owoce
pasztet 1
pasztet 2
pasztet 3
Pomarańcza. Jeden z najzdrowszych i najpopularniejszych owoców w Polsce. Doskonałe źródło witaminy C, beta karotenu, kwasu foliowego i minerałów. Pomarańcza jest równie chętnie wykorzystywana w kuchni jak i w kosmetyce.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna 47 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 12 g
Błonnik 2,4 g

Czy wiesz że?

  • We włoskim mieście Ivrea co roku odbywa się bitwa na pomarańcze. Początki tego festiwalu sięgają XII wieku, kiedy podczas parad i świąt dziewczęta rzucały pomarańczami w swoich wybranków.
  • Przeciętny Polak wypija 19 litrów soku pomarańczowego rocznie.
  • O dojrzałości pomarańczy nie świadczy kolor skórki owocu, ale poziom stężenia cukrów i kwasów organicznych.
  • Z jednego drzewa pomarańczy można zebrać do 1000 owoców rocznie, zapewniając zbiory nawet przez 80 lat.
  • Największymi producentami pomarańczy są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.

Pochodzenie

Pomarańcza, roślina należąca do rodzaju cytrusów, pochodzi z Chin i wschodniej Azji. Do Europy z Indii drzewko dotarło w drugiej połowie XV wieku. Pod koniec XVIII wieku pierwsze pomarańczowe plantacje powstały w Hiszpanii, a pod koniec XIX wieku we Włoszech.

Przepisy

Babka pomarańczowaśredni60 minut
Dżem pomarańczowyśredni60 minut
Zupa krem z papryki i pomarańczyłatwy40 minut
Kurczak w sosie pomarańczowymśredni60 minut
PRODUKT TYGODNIA