Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Rabarbar

Kategoria: Owoce
rabarbar 1
rabarbar 2
rabarbar 3
Rabarbar jest dla wielu osób wspomnieniem dzieciństwa. Jest również ceniony ze względu na kwaskowaty i orzeźwiający smak. Idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 21 kcal
Białko 0.9 g
Tłuszcz 0.2 g
Węglowodany 4.54 g
Błonnik 1.8 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Rabarbar
  • Rabarbar jest klasyfikowany jako warzywo. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone, które uważają go za owoc.
  • Chińczycy wierzą, że jest rośliną leczniczą o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy.
  • Aby wzmocnić jego słodki smak, rabarbar łączy się ze szczyptą soli lub imbirem.
  • Rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Zawiera rapontygeninę, która hamuje namnażanie się komórek rakowych.

Pochodzenie

Rabarbar pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii.

Przepisy

Zupa owocowa z rabarbaremłatwyok. 40 minut
Sernik na zimno z rabarbaremłatwyok. 30 minut
Wątróbka drobiowa z rabarbaremłatwyok. 30 minut
Kruche ciasto z rabarbarem i beząśredniok. 3 godziny
PRODUKT TYGODNIA