Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Śliwka

Kategoria: Owoce
Śliwki 1
Śliwki 2
Śliwki 3
Śliwki smakują doskonale nie tylko na surowo, ale i po przetworzeniu. Stosowane są do wyrobu powideł, marmolad, dżemów i kompotów. Stanowią dodatek do mięsa, bigosu, ciast, knedli i pierogów. Wykorzystuje się je także do sosów, marynat i śliwowicy.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 46,00 kcal
Białko 0,70 g
Węglowodany 10,00 g
Tłuszcz 0,30 g

Czy wiesz że?

Śliwki
  • Na świecie występuje ponad 2000 odmian śliwki domowej, wszystkie są krzyżówkami dzikich śliw.
  • Jedyne miejsce na ziemi, gdzie nie rosną śliwki, jest Antarktyka.
  • Śliwki uznaje się za owoce „na dobry humor” ze względu na sporą zawartość witaminy B.
  • Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
  • Najwięcej żelaza i przeciwutleniaczy zawierają winogrona ciemnofioletowe.
  • Jednym z najważniejszych składników suszonych śliwek, oprócz minerałów, witamin i błonnika, są antyoksydanty.
  • Polskim zagłębiem śliwkowym jest Szydłów. Na ponad stu hektarach uprawianych jest 50 odmian śliw.

Pochodzenie

Azja
Śliwka była znana już w starożytnym Egipcie. Pochodzenie śliwy domowej nie jest do końca jasne. Przyjmuje się, że powstała w rejonie Azji Mniejszej na skutek krzyżowania się dzikich gatunków. Pierwsza z wymienianych odmian „rodzicielskich” to śliwa tarnina, która występuje w Polsce.

Przepisy

Owocowa owsiankałatwyok. 15 minut
Kompot ze śliwekłatwyok. 30 minut
Brukselka z suszonymi śliwkamiłatwyok. 45 minut
Knedle ze śliwkamiłatwyok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA