Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Śliwki

Kategoria: Owoce
Śliwki 1
Śliwki 2
Śliwki 3
Śliwki smakują doskonale nie tylko na surowo, ale i po przetworzeniu. Stosowane są do wyrobu powideł, marmolad, dżemów i kompotów. Stanowią dodatek do mięsa, bigosu, ciast, knedli i pierogów. Wykorzystuje się je także do sosów, marynat i śliwowicy.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 240 kcal
Białko 2,2 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 64 g
Błonnik 7 g
sliwki

Czy wiesz że?

Śliwki
  • Na świecie występuje ponad 2000 odmian śliwki domowej, wszystkie są krzyżówkami dzikich śliw.
  • Jedyne miejsce na ziemi, gdzie nie rosną śliwki, jest Antarktyka.
  • Śliwki uznaje się za owoce „na dobry humor” ze względu na sporą zawartość witaminy B.
  • Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
  • Polskim zagłębiem śliwkowym jest Szydłów. Na ponad stu hektarach uprawianych jest 50 odmian śliw.

Pochodzenie

Śliwka była znana już w starożytnym Egipcie. Pochodzenie śliwy domowej nie jest do końca jasne. Przyjmuje się, że powstała w rejonie Azji Mniejszej na skutek krzyżowania się dzikich gatunków. Pierwsza z wymienianych odmian „rodzicielskich” to śliwa tarnina, która występuje w Polsce.

Przepisy

Knedle ze śliwkamiłatwyok. 60 minut
Tarta śliwkowałatwyok. 45 minut
Konfitura śliwkowałatwyok. 120 minut
Schab ze śliwkąłatwyok. 120 minut
PRODUKT TYGODNIA