Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Truskawka

Kategoria: Owoce
truskawka1
truskawka2
truskawka3
Truskawki kojarzą nam się nierozłącznie z latem, wakacjami i delektowaniem się wolną chwilą. Są niezwykle kuszące, fotogeniczne, a przede wszystkim świetnie smakują, niezależnie od sposobu podania. Można z nich przyrządzać desery, sosy, zupy i oczywiście przetwory – dżemy, kompoty czy też soki.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 29,00 kcal
Białko 0,61 g
Tłuszcz 0,37 g
Węglowodany 4,71 g

Czy wiesz że?

  • Truskawka należy do tej samej rodziny roślin, co... róża.
  • Istnieje ponad 2000 gatunków truskawek, które różnią się smakiem i rozmiarem.
  • Truskawka to jedyny owoc, który „nosi” swoje nasiona na zewnątrz – przeciętna truskawka ma ich ok. 200.
  • Starożytni Rzymianie uważali, że truskawki mają różnorakie właściwości lecznicze – od zbijania gorączki aż po łagodzenie objawów depresji. Z kolei we Francji truskawki są uznawane za afrodyzjak – młodożeńcom podaje się je w formie kremowej, słodkiej zupy.
  • Największa truskawka świata została wyhodowana w japońskiej wiosce Fukoka. Owoc ważył aż 250 g, czyli tyle, co 10 sztuk zwykłych truskawek.
  • W belgijskiej miejscowości Wépion, gdzie truskawki uprawia się od 150 lat, znajduje się Muzeum Truskawki: http://www.museedelafraise.eu/

Pochodzenie

Francja
Truskawki nie są wytworem natury – powstały z połączenia dwóch odmian poziomek – wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Narodziny tego smakowitego owocu miały miejsce w Wersalu w XVIII w.

Przepisy

Słoneczny chłodnik z truskawekłatwyok. 30 minut
Smoothie truskawkowo-miętowebardzo łatwyok. 15 minut
Truskawkowe semifreddołatwyok. 60 minut
Satay z polędwiczki z sosem truskawkowymłatwyok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA