Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Winogrona

Kategoria: Owoce
winogrona 1
winogrona 2
winogrona 3
Winogrona mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Spożywane są nie tylko na surowo. Otrzymuje się z nich całe bogactwo różnych produktów: dżemy, soki, galaretki, wino, rodzynki, ocet winny oraz olej z pestek winogron.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 66 kcal
Białko 0.6 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 17 g
Błonnik 0,9 g
winogrona-dodatek

Czy wiesz że?

winogrona
  • W krajach bałkańskich z liści winogron i mięsa mielonego wyrabia się potrawę przypominającą gołąbki.
  • Najstarsze znalezione ślady produkcji wina odkryto w naczyniach pochodzących sprzed 7 tysięcy lat p.n.e. ze stanowiska archeologicznego w górach Zagros (Iran).
  • Winogrona zawierają antocyjany, które sprawiają, że praktycznie nie można zrobić z nich lodów.

Pochodzenie

Winorośl w stanie dzikim pierwotnie występowała w obszarze basenu Morza Śródziemnego oraz Azji południowo-zachodniej.

Przepisy

Wątróbka drobiowa z winogronamiłatwyok. 20 minut
Sałatka z winogronamiłatwyok. 20 minut
Winogronowe smoothiełatwyok. 20 minut
Dżem winogronowyśredniok. 90 minut
PRODUKT TYGODNIA