Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Winogrono

Kategoria: Owoce
Winogrono 1
Winogrono 2
Winogrono 3
Winogrona to owoce, których lecznicze właściwości były znane już 5 tys. lat p.n.e. Początkowo wykorzystywano je jedynie do produkcji wina. Później odkryto, że winna latorośl chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem i rakiem.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 70,00 kcal
Białko 0,72 g
Węglowodany 17,20 g
Tłuszcz 0,16 g

Czy wiesz że?

Winogrono
  • Winogrono decyduje o jakości wina. Oddaje mu również swoje specyficzne aromaty zapachowe i smakowe.
  • Pierwsze wina wytwarzano w Grecji około 8 tysięcy lat temu.
  • Ampeloterapia to dział medycyny niekonwencjonalnej zajmującej się leczeniem winogronami, sokiem winogronowym czy nawet winem.
  • W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach. Owoce były przeznaczone do wyrobu wina mszalnego.
  • Najwięcej żelaza i przeciwutleniaczy zawierają winogrona ciemnofioletowe.
  • Istnieje ponad 8 tysięcy odmian wytworzonych z 60 gatunków winorośli. Do głównych rodzajów należą europejskie i amerykańskie.
  • Australia produkuje 1,4 miliarda litrów wina rocznie.

Pochodzenie

Winogrona, znane także pod nazwą winorośli winnej, pochodzą z obszarów basenu Morza Śródziemnego i Azji południowo-zachodniej. Winogrona uprawne zostały rozprzestrzenione na całym świecie w wielu odmianach. W Polsce znane były już od Piastów. Wszystkie szlachetne odmiany winorośli europejskiej, służące do produkcji win jakościowych, wywodzą się z jednego gatunku – vitis vinifera.

Przepisy

Owocowe szaszłyki łatwyok. 15 minut
Dżem z ciemnych winogronłatwyok. 60 minut
Koktajl winogronowyłatwyok. 15 minut
Babeczki winogronowełatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA