Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Żurawina

Kategoria: Owoce
żurawina 1
żurawina 2
żurawina 3
Surowa żurawina jest bardzo rzadko spożywana ze względu na swój cierpki smak. Przetwory przygotowane z niej są nie tylko skarbnicą zdrowia, ale i smaku. Może być podawana do deserów czy w postaci soku, doskonale komponuje się również z mięsem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 46 kcal
Białko 0,4 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 12 g
Błonnik 4,6 g
orzechy

Czy wiesz że?

Żurawina
  • Żurawina ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinna być spożywana przy różnego typu infekcjach, jako wspomaganie leczenia.
  • Największym producentem żurawiny są Stany Zjednoczone, w Europie – Białoruś i Litwa.
  • Żurawina jest często zbierana metodą mokrą czyli przez zalanie plantacji. Strumień wody odrywa owoce od gałązek. Unoszą się one na powierzchni wody i odsysane są do pojemników.

Pochodzenie

Żurawina rośnie dziko na torfowiskach Syberii, Europy, Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Przepisy

Dżem żurawinowyłatwyok. 90 minut
Ciasto z żurawinąśredniok. 60 minut
Panierowany camembert z żurawinąłatwyok. 40 minut
Kurczak nadziewany żurawiną i seremłatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA