Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Zdrowe pieczywa

Kategoria: Pieczywo
Chleb 1
Chleb 2
Chleb 3
Warto pamiętać, że chleb i produkty zbożowe stanowią fundament piramidy zdrowego żywienia.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g (na podstawie chleba żytniego):
Wartość energetyczna 196 kcal
Białko 6,3 g
Tłuszcz 1,2 g
Węglowodany 39,9 g
Błonnik 7,9 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Chleb
  • Chleb, szczególnie w polskiej kulturze, jest traktowany w specjalny sposób. Organizowane są nawet szczególne festyny dedykowane chlebowi, znane jako „Święto chleba”.
  • W języku polskim możemy się doszukać wielu powiedzeń związanych z chlebem, np.: „chleb powszedni”, „wyjechać za chlebem”, „przeciętny zjadacz chleba” „z tej mąki chleba nie będzie” i wiele innych.
  • Pierwszy cech piekarzy został założony w 1260 roku przez Bolesława Wstydliwego.
  • Kanapka najprawdopodobniej została wymyślona przez hrabiego Sandwicha, który podczas gry w karty kazał sobie przygotować dwie kromki chleba przełożonych kawałkiem pieczonej wołowiny.
  • Zdrowe pieczywo to nie mit! Ciemny chleb pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
  • Pieczywo jest źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego trawienie i dającego uczucie sytości.

Pochodzenie

Chleb jest jedną z najstarszych potraw świata. Znany od tysięcy lat we wszystkich kulturach świata np. starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie.

Przepisy

Tapenadałatwy35 minut
Hummus z burakiemłatwy35 minut
Wieloziarnisty chleb bez mąkiłatwy75 minut
Focaccia z rozmarynem i czosnkiemśredniok. 2,5 godziny
PRODUKT TYGODNIA