Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Makarony

Kategoria: Produkty
Makarony 1
Makarony 2
Makarony 3
Makaron podbił gusta ludzi na całym świecie. Jest podstawą wielu wyśmienitych dań: zup, sosów, dań głównych oraz sałatek. Dobrze smakuje ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Coraz częściej wypiera ziemniaki.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 350 kcal
Białko 12 g
Tłuszcz 1,5 g
Węglowodany 72 g
Błonnik 2,5 g
Makarony

Czy wiesz że?

Smoothie
  • Nie należy dodawać oliwy do gotującej się wody, gdyż osadza się ona na powierzchni makaronu i utrudnia wchłanianie sosów.
  • Oficjalnie wymyślono już ponad 310 różnych rodzajów makaronu.
  • Największa porcja spaghetti na świecie powstała w 2010 roku w Kalifornii. Kucharze przyrządzili jednorazowo aż 6,25 tony tego dania.
  • 25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu.

Pochodzenie

Pierwsze ślady wytwarzania makaronu znaleziono w Chinach w dolinie Żółtej Rzeki. Pochodzą one sprzed 4 tysięcy lat. Znali go również starożytni Grecy i Arabowie. Ci ostatni wpadli na pomysł, żeby makaron suszyć na słońcu.

Przepisy

Makaron ryżowy z kurczakiem po chińskułatwyok. 20 minut
Makaronowa zapiekanka z jabłkamiśredniok. 30 minut
Spaghetti Carbonarałatwyok. 30 minut
Zupa truskawkowa z makaronemłatwyok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA