Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Przetwory

Kategoria: Przetwory
Przetwory 1
Przetwory 2
Przetwory 3
Późne lato i wczesna jesień to idealny czas na przygotowywanie domowych przetworów. Można je zrobić z dodatkiem octu, soli lub cukry. Podczas przyrządzania weków trzeba wykazać się cierpliwością, ale afekty są przepyszne. Ponadto domowe przetwory są cennym źródłem witamin podczas zimowych dni.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
przetwory

Czy wiesz że?

Przetwory
  • Przed przygotowaniem przetworów słoiki należy wysterylizować.
  • W krajach Bilskiego Wschodu bardzo popularne są marynowane cytryny.
  • Marmolada wywodzi się ze starożytnej Gracji i była początkowo przyrządzana z owoców pigwy gotowanych w miodzie.
  • Kiszonki są szczególnie popularne w Środkowej i Wschodniej Europie.
  • Uznanym ukraińskim przysmakiem są kiszone jabłka.

Pochodzenie

Historia przechowywania żywności sięga początków ludzkości – owoce gotowano w miodzie, a warzywa i mięso konserwowano solą. Z biegiem czasu odkryto pasteryzację, a wraz z nią bogactwo weków, które można sporządzić.

Przepisy

Ogórki w zalewie pomidorowejłatwyok. 60 minut
Leczo wegetariańskiełatwyok. 60 minut
Kompot z gruszekłatwyok. 60 minut
Powidła śliwkowełatwyok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA