Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Świeże zioła

Kategoria: Przyprawy
ziola 1
ziola 2
ziola 3
Sól oraz sztuczne polepszacze smaku w kuchni można śmiało zastąpić ziołami, które nie tylko świetnie smakują, ale też mają zdrowotne właściwości - obniżają ciśnienie krwi czy regulują metabolizm. Zioła w kuchni mają prawdziwą moc!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna Zależna od ziół
Białko Zależne od ziół
Tłuszcz Zależny od ziół
Węglowodany Zależne od ziół
Błonnik Zależny od ziół
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Smoothie
  • Przed krojeniem ziół na drewnianej desce, najlepiej ją wcześniej zmoczyć. Drewno nie wchłonie wtedy ich aromatu.
  • Zioła najlepiej suszyć na świeżym powietrzu i w zacienionym miejscu. Słońce sprawie, że zioła tracą składniki odżywcze i aromat.
  • Świeże zioła dodajemy do potraw pod koniec gotowania, aby ich aromat nie został zniszczony przez zbyt długą obróbkę termiczną.

Pochodzenie

Już człowiek neolityczny posiadał wiedzę na temat ziół. Świadczą o tym znaleziska na stanowiskach archeologicznych w Szwajcarii, południowo-zachodniej części Niemiec oraz Biskupinie.

Przepisy

Pestołatwyok. 5 minut
Zupa pokrzywowaśredniok. 120 minut
Sałatka z arbuzem i miętąłatwyok. 15 minut
Kurczak po kijowskułatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA